Jump to content
[[Template core/global/global/lkeyWarning is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Ograniczenie klas

Charnel
 Share

Recommended Posts

Witam. Zakładam ten temat, bo gram już parę dni na waszym serwerze i jest jedna kwestia, która niedawno wypłynęła. Paru innych graczy też zwróciło na to uwagę, podczas gry czy to poprzez czat głosowy czy standardowy informowało obecnych tam adminów, że trzeba wprowadzić racjonowanie klas. Jak widzę nic z tego się nie zmieniło, i tak drużyna broniąca się stawia sobie 7 inżynierów i 5 snajperów - i weź tu graj. I może nie reagowałbym w ten sposób, że wczoraj po prostu się wkurwiłem podczas rozgrywki i wyszedłem z gry, a dzisiaj postanowiłem to napisać. Ale przedwczoraj jeden z adminów zrobił IMHO wielki błąd.

Parę osób zaczęło przedwczoraj narzekać na to, że robią ich szpiedzy. Nie mogli znieść tego, że był szczególnie jeden gościu, który tą klasę wyskillował do perfekcji. Jaka była decyzja? Ograniczenie szpiegów w drużynie do jednego. Żenada! To w takim razie ja żądam ograniczenia inżynierów do jednego. Bo mnie wkurwiają. A, i żołnierza też. Bez sensu, prawda? Albo ograniczmy wszystkie klasy, albo żadnej. Bo w tym momencie cały balans jest rozbity. Jeden szpieg nie ma szans na to, żeby sabotować całą drużynę przeciwną, ba, nie ma nawet szans na jakiekolwiek zaawansowane sztuczki.

Dlatego APELUJĘ: wprowadźcie ograniczenie na klasy. Na WSZYSTKIE klasy. A nie tylko na te, na które akurat ktoś narzeka.

Pozdrawiam

Jakieś propozycje

Propozycje? Trzeba liczyć że serwer ma 26 miejsc (dobrze pamiętam?), a więc na jedną drużynę przypada 13 graczy. Ale z tym akurat chyba nie będzie problemu, starczyłoby dla wszystkich:

Skaut: 3

Żołnierz: 3

Pyro: 2 (uwielbiam go, ale jak jest ich więcej niż 2 to robi się straszna rzeźnia)

Demo: 2

Gruby: 3

Inżynier: 2

Medyk: 3

Snajper: 2

Szpieg: 2

Wg mnie takie rozłożenie ograniczeń jest surowe, ale sprawiedliwe. Pobłażenie którejś z klas stworzy chaos. Starałem się mimo sympatii i antypatii do poszczególnych klas rozdzielić punkty sprawiedliwie. Oczywiście zakładam, że inni też wezmą głos i podejrzewam, że będą mieli inne propozycje. Liczę jednak że jakoś ustalimy odpowiedni podział.

Dobrze, ze o tym przypomniales, bo to istotna rzecz w tej grze. Tez sie wkurwiam jak za duzo szpiegow lata np

[ Dodano: 2011-08-24, 16:42 ]

Jakieś propozycje

Propozycje? Trzeba liczyć że serwer ma 26 miejsc (dobrze pamiętam?), a więc na jedną drużynę przypada 13 graczy. Ale z tym akurat chyba nie będzie problemu, starczyłoby dla wszystkich:

Skaut: 3

Żołnierz: 3

Pyro: 2 (uwielbiam go, ale jak jest ich więcej niż 2 to robi się straszna rzeźnia)

Demo: 2

Gruby: 3

Inżynier: 2

Medyk: 3

Snajper: 2

Szpieg: 2

Wg mnie takie rozłożenie ograniczeń jest surowe, ale sprawiedliwe. Pobłażenie którejś z klas stworzy chaos. Starałem się mimo sympatii i antypatii do poszczególnych klas rozdzielić punkty sprawiedliwie. Oczywiście zakładam, że inni też wezmą głos i podejrzewam, że będą mieli inne propozycje. Liczę jednak że jakoś ustalimy odpowiedni podział.

taki podział będzie najlepszy

Charnel, na wstepie bardzo dziekuje Ci za rejestracje i zabranie glosu. Jak zapewne zauwazyles serwer jest swiezy i wiekszosc jak nie calosc administracji nie jest jeszcze zbytnio wprowadzona w Team Fortress. Jako, ze ma wzgledzie mamy przede wszystkim zachecenie graczy do uczestniczenia w naszym projekcie, wszelkie propozycje ZAWSZE sa rozpatrywane.

Co do samego tematu - jestem sklonny ustawic rozlozenie liczby klas wedlug zaproponowanego przez Ciebie schematu tudziez calkowite zniesienie ograniczen ze szpiegiem wlacznie. Nie wiem ktora opcja bardziej odpowiada wiec zachecam do dalszej dyskusji.

Co do samego tematu - jestem sklonny ustawic rozlozenie liczby klas wedlug zaproponowanego przez Ciebie schematu tudziez calkowite zniesienie ograniczen ze szpiegiem wlacznie. Nie wiem ktora opcja bardziej odpowiada wiec zachecam do dalszej dyskusji.

Z tego co się zorientowałem grając na serwerze, to sporo osób jest za tym, żeby wprowadzić ograniczenia dla wszystkich klas. Na pewno któryś z adminów to już słyszał, bo sam pamiętam jak dyskutował o tym z paroma graczami podczas gry na czacie głosowym. Problem jest i nie tylko ja go widzę. A mówię, że jeśli jest taka sytuacja że np. wczoraj jak grałem to drużyna broniąca składała się głównie z inżynierów i snajperów, a gdy jest mapa ctf to wszyscy biorą skautów i jest wyścig "kto pierwszy ten lepszy", to coś jest tu nie halo - a dokładniej nie da się grać. Ja w każdym razie teraz mam wstręt do gry, bo boję się że znowu się wpienię jak mi wyskoczą z taką drużyną.

Ta serwerownia ma to do siebie, ze serwery sa tworzone pod graczy a nie adminow tak wiec jesli jest problem i zle Wam sie gra - zrobimy wszystko by to zmienic :D

Jesli moglbym Cie prosic o zrobienie malego wywiadu wsrod innych graczy a najlepiej sprowadzil ich tutaj abysmy mogli przedyskutowac sprawe w szerszym gronie - bylbym naprawde bardzo wdzieczny.

Ta serwerownia ma to do siebie, ze serwery sa tworzone pod graczy a nie adminow tak wiec jesli jest problem i zle Wam sie gra - zrobimy wszystko by to zmienic :D

Jesli moglbym Cie prosic o zrobienie malego wywiadu wsrod innych graczy a najlepiej sprowadzil ich tutaj abysmy mogli przedyskutowac sprawe w szerszym gronie - bylbym naprawde bardzo wdzieczny.

Ciężko z tym będzie, bo ja mogę co najwyżej posłużyć się standardowym czatem pisanym, który mam wrażenie że nie wszyscy czytają, a to dość utrudnia przeprowadzanie takich akcji. Poza tym, sami chyba już doświadczyliście że ile razy byście nie namawiali ludzi na udzielanie się na forum, niewiele osób z tego korzysta. Sam byłem świadkiem jak ktoś parę razy mówił o poruszanej przeze mnie sprawy, admin mówił "najlepiej napisz na forum" i na tym się skończyło. Myślałem że ktoś już przede mną się tym zajął... Mogę tylko popytać znajomych którzy grają ze mną na serwerze co o tym sądzą.

wprowadzimy coś o nazwie VIP - każda osoba , która przyczyni się w magiczny sposób ( ustalimy co i jak ) będzie miała możliwośc grania kim tylko zechce i oczywiście będą jej przysługiwaly jakieś przywileje ( tez ustalimy ).

Na chwilę obecną jestem za ograniczeniem klas - w szczególnosci zbugowanego szpiega , którym zakurwia Dyzma bo wie, ze najszybciej staty na nim lecą... oczywiscie głosno o tym nie powie :D.

Serwer faworyzujący donatorów? Dziękuję, postoję.
Charnel - a z czego mamy sie utrzymac? Mozemy olac vipow, zainwestujmy w adminow, zbierze sie ekipa 10ciu luda co beda placic ta skladke, badz co badz 8 zlotych to nie jest wielki wydatek, reszte ja doplace i bedzie git. Ale jak sam widzisz, 8 pln choc nie majatek ale nikt wydac nie chce :D

Serwer faworyzujący donatorów? Dziękuję, postoję.
Charnel - a z czego mamy sie utrzymac? Mozemy olac vipow, zainwestujmy w adminow, zbierze sie ekipa 10ciu luda co beda placic ta skladke, badz co badz 8 zlotych to nie jest wielki wydatek, reszte ja doplace i bedzie git. Ale jak sam widzisz, 8 pln choc nie majatek ale nikt wydac nie chce :D

No offence, ale mnie odstraszają wszelkie mikropłatności i zalety z nich wynikające. Ograniczanie klas nie będzie miało sensu, skoro wystarczy że parę osób będzie mialo opłacone i wróci stary porządek, tzn. wybieranie sobie klas mimo ograniczeń, ergo nowy cyrk ze starymi małpami. Chyba nie po to te zmiany, nie po to się produkowałem na forum... Mam nadzieję że rozumiesz, o co mi chodzi.

Btw. rozmawiałem dzisiaj z kumplem z którym najczęściej gram w TF2 na Wiejskiej Chacie i on popiera mój postulat i też jest za takim ograniczeniem, jaki podałem wyżej.

Z tego co widzialem konto vipowskie, ktore byc moze wprowadzimy nie daje mozliwosci swobodnego wyboru klas wiec nic by sie w tej kwestii nie zmienilo. Na chwile obecna nie wiem czy w ogole takie cos wprowadzimy chyba ze jako nagroda w konkursie ktore od pazdziernika czy listopada bedziemy w miare regularnie organizowac.

Co do ograniczenia klas, ktore zaproponowales - musialbys rozdzielic jeszcze 5 punktow jako ze serwer ma 27slotow (1ukryty). Z tego co sie naliczylem przedtem suma wyszla 22 jak sie nie myle. Ja dzisiaj tez zrobilem maly wywiad wsrod graczy dotyczacy klas i muzyki, znakomita wiekszosc woli brak jakiegokolwiek limitu na klasy wiec sam juz nie wiem. Zrobilem tez ankiete w sprawie muzyki ale to juz w innym watku napisze, jakkolwiek zadziwia mnie uwielbienie ludzi do muzyki rockowej :D

Co do ograniczenia klas, ktore zaproponowales - musialbys rozdzielic jeszcze 5 punktow jako ze serwer ma 27slotow (1ukryty). Z tego co sie naliczylem przedtem suma wyszla 22 jak sie nie myle. Ja dzisiaj tez zrobilem maly wywiad wsrod graczy dotyczacy klas i muzyki, znakomita wiekszosc woli brak jakiegokolwiek limitu na klasy wiec sam juz nie wiem. Zrobilem tez ankiete w sprawie muzyki ale to juz w innym watku napisze, jakkolwiek zadziwia mnie uwielbienie ludzi do muzyki rockowej :D

Ale ten limit dotyczy jednej drużyny :) Np. szpiegów w całej grze może być 4, ale tych dwóch w jednej drużynie.

Zrobicie jak chcecie, byle tylko nie robić krzywdy jednej klasie na rzecz drugiej. Skoro ludzie nie chcą limitów, co mnie dziwi, bo przecież nie da się grać przy tak zjechanych składach, no to trudno. Ja nie muszę na tym serwerze grać, pójdę sobie gdzie indziej. Aczkolwiek szkoda, bo atmosfera wydawała się przednia. Swoją drogą kreowana m.in. przez dobrą, rockową muzykę w tle. Dziwię się, jak można nie uwielbiać muzyki rockowej :)

Skoro ludzie nie chcą limitów

na forum mało tego sprzeciwu widać.

jak chcą mieć wpływ na to co się bedzie z serverem działo - polecam udzielanie się na forum

jeśli chodzi o muzykę to ja się wypowiem po raz ostatni- jako, że jest to moim hobby, pasją i pracą mogę chyba coś o tym powiedzieć. Nie toleruję w życiu jednej kwestii - jebanego OGRANICZENIA niektórych słuchaczy. Muzyka jest jedna i każdy kto wchodzi na server ma inny gust, a to , że ktoś jest niedojebany i płacze z powodu muzyki która trwa minutkę podczas kiedy rozgrywka trwa od 30 minut po ponad godzine.... kurwa.

Życzę płaczkom jednej ważnej cechy ( może ją kiedyś nabędą ) - OTWARTOŚĆ i tolerancja.

Zarazem apeluję o to aby był RÓWNY podział i żaden gatunek nie dominował...

osobiście będę gnoił każdego kto wyrazi podczas gry jakieś wątpliwości... bo już mnie irytuje ciągły pisk.

Aha ... no i pierdolę kulturę - jak mnie ktoś wkurwi to będzie powtórka z tego co mialo okazje się dziać wczoraj późnym wieczorem.

Dziękuje. Miłej gry życzę

OTWARTOŚĆ i tolerancja.

Mam nadzieję że wiesz, że znaczenie słowa tolerancja brzmi "znosić","wytrzymywać", "przecierpieć", a nie tak jak to nam dzisiaj niektóre grupy ludzi chcą wmówić, akceptacja? Bo jeśli tak, to oczywiście, większość graczy TOLERUJE muzykę na serwerze. Jak widzisz, mimo wszystko grają, dzisiaj nawet nie dałem rady wbić na serwer, ciągle był zapełniony. Więc nie masz czego życzyć, bo jak widzisz tolerancja jest :D

I nie myśl że ja jestem taki zaszufladkowany. Słucham też rapu, ale wyłącznie Eminema, bo dla mnie murzyni rymujący o kasie i dziwkach to nie jest muzyka. Czasami puszczę sobie coś elektro. Lubię też muzykę klasyczną. Nie myśl, że wszyscy jesteśmy głupi, tylko Ty ogarniasz muzykę. Nie znoszę za to chłamu w stylu disco polo, ale to może dlatego że moja siostra na okrągło słucha takiej muzyki i mam jej serdecznie dość.

jak chcą mieć wpływ na to co się bedzie z serverem działo - polecam udzielanie się na forum

+1

Najlepiej ponarzekać na serwerze. Jak komuś coś nie pasuje to niech pisze na forum. Rejestracja (2-minutowa) nie boli.

Nie boli... prawda :D

Jestem za zmianą tych limitów, a te podane przez Charnela są idealne (w końcu ktoś będzie musiał wybrać medyka :D).