✪ Michal Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 Coraz więcej osób pisze do mnie z pytaniami co zrobić z steam jak go naprawić itd więc postanawiam napisać małe FAQ na temat steam. FAQ P: Czy steam jako platforma obsługująca gry może na moim koncie zawierać więcej niż jeden klucz aktywujący grę?. O: Oczywiście że tak. Twoje konto steam może mieć tyle kluczy gier ile tylko steam posiada w swojej sprzedaży P: Czy mogę sprzedać aktywowaną na moim koncie grę (np. tylko counter-strike) nie oddając reszty z moich X gier? O: Nie. Jeśli decydujesz się na sprzedaż to tylko całego konta steam nie rozdziela gier traktuje je jako jedną zwartą całość. P: Czy muszę się obawiać kupując klucze z Allegro O: I tak i nie. Najważniejsze to dokładne przeczytanie aukcji oraz sprawdzenie komentarzy sprzedającego. Możemy również poprosić o zrobienie zdjęcia lub skanu części kluczu dla potwierdzenia. Jeśli jednak już padliśmy ofiarą oszustwa na dowód mamy przekaz internetowy oraz samą aukcje allegro chyba że sami wpadliśmy w pułapkę i nie doczytaliśmy uważnie treści aukcji P: Czy prezenty steam tak zwane gify są bezpieczne przy zakupie na Allegro.? O: Coraz częściej była mowa o kradzieżach kart kredytowych i kupowanie za ich pomocą prezentów wraz z sprzedażą na allegro, steam po wykryciu takiego przypadku bez wahania blokował konto dlatego też nie polecam aktywowania prezentów z allegro na swoim koncie lepiej poczekać na jakąś wyprzedaż w sklepie steam lub promocje i zakupić samemu. W wielkim skrócie możemy potraktować to jak rosyjską ruletkę P: Skradziono mi konto co mam zrobić POMOCY ! O: To proste. Wejdź na stronę supportu steam i postępuj wg podanych na tej stronie kroków, na szczęście steam dość sprawnie odpisuje na maile więc istnieje duże prawdopodobieństwo że już tego samego dnia odzyskasz konto. Polecam pisanie w godzinach popołudniowych dla najlepszego rezultatu. P: Czy kupowanie konta z aktywowanymi grami z Allegro lub innych źródeł np ebay jest bezpieczne? O: Tak samo jak w pkt 3 najważniejsze jest rozpoznanie "środowiska" z jakim mamy do czynienia i czy sprzedawca jest uczciwy czy też nie. P: Szperając po internecie znalazłem program do odblokowania wszystkich gier całkowicie za darmo czy to legalne ? O: NIE to jest jednoznaczne z kradzieżą lub piractwem, zresztą nieopłacalne większość gier to gry z trybem kooperacji (multiplayer) a co za tym idzie od razu takie konto jest blokowane również większość gier typu offline nie działa. P: Steam zawiesza się gdy chce wykonać jakąś czynność lub podczas aktualizacji co zrobić gdy nie chce wszystkiego od nowa ściągać mając 40GB gier w folderze ? O: Wystarczy wejść w folder steam i usunąć pliczki AppUpdateStats.blob i ClientRegistry.blob. Odpalamy steam na nowo i działa (Przynajmniej powinno :cfaniak: ) P: Gdzie znajdę stronę główną steam ? O: www.Steampowered.com <-- To jest strona główna steam tu możemy dodawać znajomych, edytować profil/grupy itd. P: Kupiłem grę w serii box mam płytę , pudełko oraz klucz ale nie mogę jej aktywować na steam co zrobić ? O: Nie wszystkie gry można aktywować z steam, tylko nie które można dodawać na listę. Pełną listę gier znajdziemy tutaj https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=7480-wusf-3601 P: Czym jest Steam Guard? O: Krótko mówiąc to nasz osobisty strażnik konta steam. Generuje on kod który zostaje przesłany na email każdego razu jeśli logujemy się na konto steam z innego komputera. Gabe Newell (boss steam) uważa że ten system jest tak bezpieczny że jako dowód jego słów opublikował dane dostępu do swojego konta steam w którym są wszystkie tytuły gier. To chyba wszystko jeśli ktoś ma propozycje co jeszcze dodać pisać na pewno edytuje post //Zakaz kopiowania treści na inne fora,vortale i inne podobne strony bez mojej zgody :nono: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blunt Posted February 25, 2012 Report Share Posted February 25, 2012 to juz na steam.com faq nie ma? :F Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts