Jaśnie Pan Posted June 19, 2012 Report Share Posted June 19, 2012 W dniu dzisiejszym zażegnaliśmy większość błędów na naszym serwerze. Dlaczego tak długo? Mniej więcej od miesiąca zmagałem się z firmami, świadczącymi dla nas usługi hostingu serwerów gier oraz hostingu www. Po bardzo burzliwych rozmowach mailowych zostałem praktycznie sam z tym problemem, do tego nakładające się obowiązki (2 uczelnie, sesja, kobieta) sprawiały, że po prostu nie miałem na to czasu. W ostatnich dniach spiąłem poślady i począłem testować połączenie z bazami na wiele różnych, czasem i dziwacznych sposobów - a to zmiana uprawnień dostepu dla użytkownika bazy danych, rekonfigurowanie/przepisywanie skryptów połączeniowych, kombinacja z uprawnieniami dostępu hostów z zewnątrz, kopanie w dokumentacji srcds/hlds/sourcemoda i modyfikacje plików konfiguracyjnych samych serwerów (database.cfg). Sprawa była o tyle dziwna, że wszystkie pozostałe serwery gier łączyły się bezproblemowo do tej samej bazy centralnej (amxbans). W akcie desperacji zwróciłem się dzisiaj do Pana Macieja Banaszaka (któremu nota bene dziękuję za cierpliwość i polecam z miejsca Jego usługi - MojeSerwery.pl) z prośba o tracerta z maszyny, gdzie postawiony jest TF2 do serwera SQL. I stało się, rąbnięta brama choć nie to jak się okazało było jedynym problemem. Linuxpl, gdzie mamy hosting www, jest dosyć szczelny a do działania skryptów wymagane jest otwarcie różnych dziwacznych portów w tym 27015, 27016, 3306 (sql) oraz ewentualnie portu, na którym pracuje serwer 270XX. Nie wiem które z tych rozwiązań zadziałało - prawdopodobnie wszystkie - i tak oto po ponad miesiącu możemy cieszyć się stabilnym serwerem i działającymi dodatkami. Teraz jeszcze tylko wziąć się za 4evera i już wszystko będzie w porządku. Sprawa teraz wydaje się błaha ale bynajmniej nie jest tak oczywista i być może ktoś z Was będzie się zmagał z podobnym problemem. Przy okazji spolszczyłem w znacznej części layout statystyk www (http://statystyki.wiejska-chata.pl) Przydałaby mi się jednak jeszcze pomoc w spolszczeniu samego pluginu, gdyż wyszła nowa wersja - ktoś mi ostatnio w tym bardzo pomógł, być może i tym razem się podejmie. Jak sami widzicie, administracja serwerami to nie jest takie hop-siup ani tym bardziej takie hip-hop ;-) W każdym razie bardzo się cieszę, że ogarnęliśmy temat. Pozdrawiam i całuję, Wasz Adaś ✪ Vadal and ❤ DMG 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśnie Pan Posted June 19, 2012 Author Report Share Posted June 19, 2012 Dodatkowo nadmienie, ze modyfikacja dla Jailbreaka jest juz polowicznie gotowa. Zaraz tez wezme sie za 4evera tylko nie pamietam co oprocz banow tam nie dzialalo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts