Lucerus Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Witam. Postanowiłem założyć wątek Ret Paladina. Nie jest to jakiś podręcznik z prawdziwego zdarzenia jak zrobić dobrego Ret Palka, ponieważ, mimo starań, nie do końca mogę mieć właściwą wizję tego, jak to zrobić. To bardziej zaproszenie do dyskusji w tym temacie i weryfikacji wniosków. Co wiele głów w końcu to nie jedna Wszyscy ci, którzy chcą solidnie dołożyć przeciwnikowi Świętym Rycerzem powinni ładować przede wszystkim w dwie cechy: Strength i Staminę. Pierwszą, by zabijać, drugą – by nie dać się tak szybko zabić. I tylko patrzać, jak Damage rośnie W drugiej kolejności – Crit Rating, choć bardziej przy okazji, niż specjalnie. Co do cech pozostałych, dużo zależy od tego, co nasz Palek chce właściwie robić. PvP to przede wszystkim inwestycja w Resilience, PvE to raczej łapanie capu w Hit Rating i Expertise. CAPY Do dyskusji i ewentualnej zmiany: 1. hit cap - 8 % i więcej nie potrzeba, 2. expertise cap [w stosunku do bossów] - 26 by przebić każde dodge, 56 by przebić każde dodge i parry. Rasowy Ret nie nosi nic mniejszego niż broń 2H :-) Dużą, ciężką, masakrującą. Koniec tematu. Tarczę traktuje jedynie jako fajne trofeum na ścianę. Oczywiście, szukamy takiej, która ma najwięcej takich wartości, jakie nam interesują (o czym wyżej) i najlepiej ze dwa sloty na czerwone gemy. Albo i trzy… :-P Dobór talentów to kwestia dość indywidualna, ale jedno jest pewne. Nie warto trzymać się kurczowo jedynie drzewa Retribution, co było kiedyś jednym z moich błędów. Świetnie sprawdzają się tutaj Seals of the Pure z drzewa Holy czy Divine Strength z Protection. W PvP za to przydaje się Improved Righteous Fury i naprawdę warto poświęcić te kilka punktów więcej w drzewko Protection. Warto kombinować. I jeszcze jedno - praktyka [bolesna] pokazuje, że jeden build nie sprawdza się jendocześnie w pvp i pve. Jeśli jesteś zdeklarowanym retri i chcesz grać pvp i pve jedną postacią to jednak pomyśl o off-specu również w retri. Dwa buildy i jest duuużo lepiej. To ma się również do glyphów, o czym niżej. SEALE Ta kwestia wymaga editu. Co do Seal of Command - nie używam i nie potrafię się wypowiedzieć, ale wygląda mi on raczej na dobry seal dla tanka, by ściągać mobki. Ale jeśli ktoś może rozwinąć wątek, to bardzo proszę! Seal of Righteousness - do PvP, aren, inst i szybkich hero Seal of Vengeance - do bossów i raidowania To już sprawdzone i pewne GLIFY Też temat do editu. Efekt oświecenia i zmiany podejścia do gry :-) Dwa buildy to i dwa zestawy glyphów. Minory można w zasadzie zostawić te same lub wprowadzić drobne poprawki, bo tutaj efekty są mało znaczące. Minor: Glyph of Blessing of Might (używam tego Blessa, więc mam 20 min za free ^^ ), Glyph of Sense Undead (umiejętność Sense Undead, kiedy jest aktywna podczas walki, zadaje dodatkowe obrażenia wszelkim umarlakom – taki miły bonusik) oraz Glyph of Lay on Hands (z braku laku trochę, ale jednak może się przydać w ogniu walki). A co do majorów, w obu zestawach pojawią się na pewno Glyph of Judgement i Glyph of Exorcism. A co do trzeciego to w PvP bierzemy Glyph of Seal of Righteousness, w PvE zaś Glyph of Seal of Vengeance. Jak widać jest to tylko logiczna pochodna zmiany Seala GEMY Ret Pal kocha kamyki czerwone, purpurowe i pomarańczowe Można się szybko przekonać, że tylko te dają nam potrzebne wartości, czyli głównie Strength w różnych wariacjach z pozostałymi, czyli Stamina, Crit Rating, Hit Rating, Resilience itd. Co nam pasuje. Generalnie pamiętamy tylko, że gemy ze Strength przedkładamy ponad gemy z Attack Power. Niby cyferki podobne, ale Strength lepiej nas podładuje (sprawdzone eksperymentalnie). Meta gemy mogą być trzy: Chaotic Skyflare Diamond, Destructive Skyflare Diamond lub Relentless Earthsiege Diamond. Z tego co wyczytałem, Chaotic daje nieco większy DPS od Relentless, lecz Relentless polecany jest w sytuacji, gdy nie mamy w gearze niebieskich lub fioletowych gemów (wymóg do Chaotic to co najmniej dwa blue).... I tu ważna jest jedna rzecz, której nie wiedziałem. Do gemslotu można wsadzić KAŻDY gem, niezależnie od koloru slotu. Jeśli włożymy właściwy kolor to wtedy aktywuje się bonusik itemu, jak włożymy inny - bonus pozostaje nieaktywny. No i okazuje się nagle, że można naładować wszędzie czerwone gemy Strength :-P I do tego jedną Nightmare Tear, która sama aktywuje nam meta gem [pod warunkiem, że to będzie Relentless Earthsiege Diamond]. Kuszące, co? Osoby z JC mają w tym miejscu dodatkowy bonus, bo wykonując daily q dla Kirin Tor mają możliwość zdobycia Dragon’s Eye. Można jednorazowo użyć w gearze do trzech takich kamieni. I teraz – trzy takie kamyczki (w wersji najbardziej przez nas pożądanej – Bold Dragon’s Eye), a każdy po +34 Strength! Krwawy miód! ENCHANTY (poniżej w miarę wyczerpująca lista tych, które wydały mi się przydatne, po kilka na slot, bo te najlepsze są zazwyczaj zabójczo drogie): Head: Arcanum of Torment + 50 ap, + 20 crit (Knights of the Ebon Blade – revered) Arcanum of Triumph +50 ap, + 20 resil (Wintergrasp) Shoulders: Greater Inscription of the Axe + 40 ap, + 15 crit (The Sons of Hodir – exalted) Lesser Inscription of the Axe + 30 ap, + 10 crit (The Sons of Hodir – honored) Inscription of Triumph +40 ap, + 15 resil (Wintergrasp) Back: Major Agility + 22 agility (Ench) Greater Speed + 23 haste (Ench) Chest: Powerful Stats + 10 all stats (Ench) Super Stats + 8 all stats (Ench) Wrist: Greater Assault + 50 ap (Ench) Striking + 38 ap (Ench) Assault + 24 ap (Ench) Hands: Crusher + 44 ap (Ench) Greater Assault +35 ap (Ench) Assault + 26 ap (Ench) Waist: Eternal Belt Buckle dodatkowy gem do pasa (BS) Legs: Icescale Leg Armour + 75 ap, + 22 crit (LW) Boots: Greater Assault +32 ap (Ench) Assault + 24 ap (Ench) Icewalker + 12 hit, + 12 crit (Ench) Weapon: Berserking + 400 ap czasami kosztem wartości armor (Ench) Massacre + 110 ap (Ench) Greater Savagery + 85 ap (Ench) Savagery + 70 ap (Ench) Finger: niestety nie mamy ROTACJA: Z początku temat przez mnie olany, ale w końcu przegrzebany i okazało się, że nie jest to takie niepotrzebne. To naprawdę pomaga uoptymalnić dps, więc warto nad tym usiąść. Po ostatnich zmianach w rotacji wszystko potoczyło się zgrabniej i jakoś tak bardziej zabójczo. Oczywiście, to jedynie moja propozycja, ale na mój gust sprawdza się dość dobrze: Zacząć możemy od Avanging Wrath, wobec wszelkiej maści bossów wręcz koniecznie, a potem: Crusader Strike Hammer of Wrath (jak już będzie go można zastosować) Judgement Consecration Divine Storm Exorcism Potem sekwencję staramy się w miarę możności (cooldowny) powtarzać, co sprawdza się najczęściej do naprzemiennego używania CS i kolejnych umiejętności. Przy walce z umarlakami mamy w zanadrzu jeszcze dwa asy, by poszerzyć powyższy wachlarz: Holy Wrath (stunnuje wszystkie trupole i demony dookoła, UWAGA! działa też w PvP na addy DKeja i Warlocka) oraz Turn Evil, który fearuje trupole i demony (i tutaj też działa w PvP). Wobec faktu, iż Ret Palek many nie ma jakoś szalenie dużo, jej uzupełnianie jest warunkiem koniecznym siania zniszczenia i śmierci (szczególnie mana leci przy Consecration). W międzyczasie wykonywania rotacji trafiają się momenty, gdy niczego nie można użyć. To dobry moment na Divine Plea, genialną umiejętność, która uzupełnia ¼ many w ciągu kilku sekund. Odbywa się to kosztem obniżonej wartości leczenia, ale tym Ret Pal raczej się nie powinien przejmować, bo przecież zazwyczaj leczy go wtedy ktoś inny. Na koniec może coś o AddOnach. Znalazłem dwa, które naprawdę bardzo mi się przydały: 1. OmniCC – dodaje bardzo widoczne odliczanie cooldownu wszelkich umiejętności, przez co można szybciej reagować i szybciej je odpalać. A im szybciej to idzie, tym lepiej dla dps. 2. Recount – można sobie podglądać zrobiony dps, damage done i sporo innych ciekawych słupków. No i porównywać te wartości z wartościami innych w party/raidzie itp. A to pozwala cały czas się udoskonalać. I to by było wszystko z mojej strony. Teraz Wasza kolej by to weryfikować i rozwijać dalej. Zapraszam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts