Jump to content
[[Template core/global/global/lkeyWarning is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Zamykamy część serwerów

Jaśnie Pan
 Share

Recommended Posts

Cześć Kochani,

w związku z problemami finansowymi sieci, jesteśmy zmuszeni zamknąć część serwerów (te postawione na pukawce). Sprawa dotyczy serwerów:

• 4maps
  • arena #2
  • retakes
  • deathrun

Dwa z nich postaram się przenieść na naszą maszynę (w miejsce DM i 4EVER*), pozostałe niestety zostaną wyłączone.

Koszt utrzymania aren to 70 zeta, 4maps 60zl, dr 55zl. Na dedyku mamy miejsce niestety tylko na dwa serwerki (w miejsce DM i 4EVER). Postaram się skopiować obecną ich konfigurację i postawić możliwie jak najszybciej na nowym IP. Ze składek miesięcznie wpływa około 100-150 złotych, Nadia pewnie bardziej kojarzy jakie to są kwoty.

W zeszłym miesiącu na serwery wydaliśmy:

• pukawka 54 + 70 + 60 + 23 = 207 zł
  • ovh 270 zł
  • nazwa.pl 123 zł
  • linuxPL 233 zł
  • tokeny 150 zł
  • mojeserwery 50 zł

Łącznie 1033 złote. Dopóki tego nie zsumowałem, myślałem, że to mniejsza kwota... Oczywiście część z tych wydatków ma wymiar roczny (domena i serwer pod forum) ale i tak mocno dały po kieszeni. Kiedyś w takich przypadkach zarządzaliśmy 'ściepę'. Wątpię jednak, aby przed świętami taka akcja cieszyła się popularnością.

Post ma charakter informacyjny, abym nie został posądzony o robienie czegoś wbrew Wam. Zdaję sobie sprawę, że na rzecz sieci pracują charytatywnie osoby, które odwalają kawał dobrej roboty. Dopóki nie wszedłem na TSa, nie zdawałem sobie nawet sprawy, ze mamy tyle fantastycznych indywidualności tutaj :), co oczywiście motywuje do prowadzenia projektu dalej.

*być może część konfiguracji z serwera 4ever uda się przenieść na 4fun'a

55 minut temu, Jaśnie Pan napisał:

czy ktoś zetknął się z problemem grudek perlistych?

Do dziś nie wiedziałem czym są owe słynne grudki perliste, ale ten post zmotywował mnie do sprawdzenia xD Odpowiedź: Nie, nie zetknąłem się z tym problem, lecz niestety mam pewne obawy co do mojego psa, chyba będę musiał z nim na ten temat poważnie porozmawiać :V

DM czy Arena1 stoją na NASZYM serwerze dedykowanym wraz z innymi serwerami (awp, awpdm, surf i inne). Serwer dedykowany jest bardziej opłacalny i daje nam olbrzymią elastyczność, choćby dostawianie serwerów o dowolnej liczbie slotów.

Porozmawiam w wolnym czasie z sh!rou i dowiem się jak wygląda sprawa z adminami retakes. Jeśli jest tak jak piszesz, na pewno nie fair byloby go zamykać.

Dnia 27.11.2017 o 22:52, YoddeN napisał:

Do dziś nie wiedziałem czym są owe słynne grudki perliste, ale ten post zmotywował mnie do sprawdzenia xD Odpowiedź: Nie, nie zetknąłem się z tym problem, lecz niestety mam pewne obawy co do mojego psa, chyba będę musiał z nim na ten temat poważnie porozmawiać :V

Ile razy musiałeś ciumkać psu chuja, żeby te grudki językiem wyczuć?